Stoły chłodnicze – urządzenia dwu funkcyjne

Drukuj

okladka

Lokale gastronomiczne to miejsca, w których przygotowuje i przechowuje się różne posiłki. Można to robić na stolach nierdzewnych oraz w szafach chłodniczych. Co, jednak gdy walczymy o każdy centymetr wolnej przestrzeni. Wówczas warto zastanowić się nad zakupem stołów chłodniczych. W artykule tym przedstawimy Wam te rozwiązania.

Stoły chłodnicze – urządzenia dwa w jednym.

 Stoły chłodnicze to maszyny, które tak naprawdę łączą dwie funkcjonalności. Przede wszystkim można na nich przygotowywać różne dania. Posiadają one blaty ze stali nierdzewnej, które naprawdę będą w stanie wiele przetrwać. Także w łatwy sposób zadbacie o ich czystość.

 Jednak urządzenia te również mogą służyć, jako miejsce przechowywania produktów łatwo psujących się. Na swoim wyposażeniu posiadają one agregat chłodniczy, który wychładza wnętrze do odpowiedniej temperatury. Zazwyczaj zakres ten plasuje się pomiędzy -2°C a +8°C. Wartości te są wystarczające, aby uchronić przetrzymywane produkty przed zniszczeniem.

Połączenie dwóch większych urządzeń w jedno pozwoli zaoszczędzić cenne miejsce, tym bardziej, jeżeli posiadacie mniejszy lokal. Wówczas warto rozważyć zakup stołów chłodniczych.

Stoły chłodnicze w pizzeri

Rodzaje stołów chłodniczych.

Ze względu na wykonywane zadania stoły chłodnicze możemy podzielić na:

Wyżej przedstawione maszyny są najczęściej występującymi w profesjonalnych zastosowaniach.

Położenie agregatu w stołach chłodniczych.

Wbrew pozorom położenie sprężarki ma dość duże znaczenie. To ono determinuje niektóre cechy stołów chłodniczych. Jednak zacznijmy od początku. Agregaty mogą być umieszczone z prawej, lewej strony urządzenia bądź na jego spodzie. Dwa pierwsze ułożenia zwiększają wymiary całej maszyny, jednak nie zabierają ani milimetra z przestrzeni przechowalniczej. Co za tym idzie umieścimy w środku więcej produktów.

Przygotowanie pizzy przy pomocy stołów chłodniczych.

Natomiast trzeci położenie umożliwia maksymalne zminimalizowania produktu. Niestety wiążę się to z utratą części przestrzeni do magazynowania. Wynika to z faktu, że element chłodzący częściowo wchodzi w głąb maszyny.

Tak naprawdę wybór odpowiedniego położenia agregatu zależy od tego, jaką przestrzenią dysponujemy w swoim lokalu gastronomicznym. 

Stoły chłodnicze dla gastronomii.

Stoły chłodnicze to urządzenia, które przydadzą się w większości lokali gastronomicznych. W związku, z czym warto zastanowić się nad ich zakupem. Jeżeli będziecie już zdecydowani, zajrzyjcie na stronę: www.wyposazenie-sklepowe.pl. W miejscu tym znajdziecie bogaty asortyment maszyn od różnych producentów. Jesteśmy przekonani, że w tym sklepie internetowym zakupicie interesujące Was produkty. My dziękujemy za uwagę oraz zapraszamy do innych naszych artykułów.

Materiał zewnętrzny