środa, 17 czerwca 2020 20:33
Pyszny staropolski bigos to dla wielu Polaków najlepsze danie. Kojarzy im się z rodzinnymi domem, świętami, rodzinnymi zjazdami. To bardzo sycąca potrawa i nietrudna w przygotowaniu – z cyklu jednogarnkowych, co oznacza też, że nie za wiele nabrudzisz w kuchni przy jego przygotowaniu. Bigos należy długo gotować, później można go odgrzewać, a także zamarzać i rozmrażać. Pewnie każda babcia czy mama ma swój przepis na bigos, ale jaki jest taki standardowy?
Zanim weźmiesz się za przygotowanie bigosu, pamiętaj by przeznaczyć na to trochę czasu – nie tylko na gotowanie, ale też czekanie, zanim bigos nabierze smaku. Bowiem, już nasze babcie wiedziały, że bigos smakuje najlepiej, gdy postoi trochę dłużej po przygotowaniu potrawy. Jak wiadomo, na pyszne staropolskie smaki trudno się czeka. Ponieważ dojrzewanie potrawy zajmuje trochę czasu, można urozmaicić go sobie np. robiąc zakupy w Internecie czy zamawiając usługi do domu przez Internet. Obecnie niemal wszystko można kupić w sieci i znaleźć specjalistów od wszystkiego, ale warto uważać, by nie trafić na oszustów – sprawdź opinie o firmach i usługach na wiarygodnych stronach.
Bigos jest naprawdę łatwy do przygotowania. Zajmuje to jednak trochę czasu – około 3-4 godziny na bezpośrednie przygotowanie, potem zależnie od tego, ile chcesz odczekać, możesz jeść bigos od razu lub po kilku dniach. Koszt przygotowania bigosu jest średni. Mięso może trochę zawyżyć wydatki, jednak nie tak znacząco, by uznać bigos za potrawę ekskluzywną.
Czego potrzebujesz by przygotować bigos? Składniki na 8 porcji obejmują:
Możesz spróbować bigosu od razu, ale prawdziwi koneserzy twierdzą, że najlepiej smakuje po kilku dniach, a nawet dopiero po zamrożeniu i rozmrożeniu. Przez kolejne 2-3 dni możesz zagotowywać bigos, gotować go kilka minut, później pozwolić wodzie odparować, jeśli jest jej za dużo i ponownie schładzać bigos. Dzięki temu bigos jeszcze mocniej przejdzie smakiem.
Bigos możesz przełożyć do słoików jeszcze gorący, następnie zakręcić je, ustawić do góry dnem w piekarniku i wekować przez 20-30 minut w temperaturze 100 stopni. Gdy ostygną, wstaw je do lodówki. W ten sposób możesz go przechowywać do 2 tygodni, jeśli zaś chcesz by dłużej postały w piwnicy, to potrzebna jest dłuższa pasteryzacja. Możesz też bigos zamrozić.
Ator tekstu: Anna K
« poprzednia | następna » |
---|